CIASTKA POTRÓJNIE PISTACJOWE

Ciastka potrójnie pistacjowe

Składniki

125 g masła, zimnego i pokrojonego w plastry

1/3 szklanki cukru pudru

1 żółtko

110 g mąki pszennej

110 g zmielonych orzechów pistacjowych (niesolonych)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

szczypta soli

50 g drobno posiekanych pistacji (niesolonych) do obtoczenia

 

200 g kremu pistacjowego (słodzonej pasty pistacjowej), do wypełnienia ciastek

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciastka umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania gładkiego kruchego ciasta (składniki można też zagnieść ręcznie). Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić do 60 minut w lodówce. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki ciasta i formować nieduże kulki o wadze około 15 g.  Połowę kulki obtoczyć w pistacjach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (urosną podczas pieczenia) stroną z pistacjami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 minut (z termoobiegiem) a następnie wyjąć blachę z ciastkami z piekarnika i końcem drewnianej łyżki w każdej kulce zrobić wgłębienie. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 4 minuty lub do lekkiego zarumienienia ciastek. Wyjąć, chwilę przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę. Uwaga: przenosić przy pomocy metalowej szpatułki - ciasteczka są bardzo kruche. Wystudzone ciasteczka wypełnić pistacjowym kremem.