AMERYKAŃSKIE CIASTKA PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

 

Amerykańskie ciastka podwójnie czekoladowe

Składniki 

110 g masła

180 g miałkiego i jasnego brązowego cukru

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

165 g mąki pszennej

 

30 g kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

100 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady

100 g mlecznych chocolate chips lub posiekanej mlecznej czekolady

Przygotowanie  

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć do połączenia. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę pszenną, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zmiksować do połączenia. Dodać chocolate chips i zmiksować tylko do połączenia.2 duże płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować duże kulki (najlepiej jedno ciastko upiec najpierw na próbę by dopasować wielkość ciastka po upieczeniu, jaka będzie Wam odpowiadała) i układać na blasze w dużych odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 - 180ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 10 - 12 minut.

Wyjąć z piekarnika i poczekać do lekkiego przestudzenia ciastek, następnie przenieść na kratkę.