Domowe chipsy

Domowe chipsy

Składniki 

4-5 ziemniaków

olej do smażenia

przyprawy: sól, papryka, przyprawa do grzanek złocistych Kamis

 

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić na jak najcieńsze plastry, najlepiej robi się obieraczką do warzyw. Zalać zimną wodą i tak kilka razy żeby wypłukać nadmiar skrobi. Plastry ziemniaków wykładamy na chwilę na durszlak aby odsączyć nadmiar wody, następnie układamy na ściereczce kuchennej plaster po plasterku można przykryć kolejną ściereczką i pozostawiamy na około 15min.  Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe chipsy wyjąć łyżką cedzakową i chwilkę odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  Na koniec posypać ulubionymi przyprawami i można zajadać się domowymi chipsami :)