Składniki
śliwki – 1 kg
czerwona cebula – 300 g
olej – 1-2 łyżki
mielone ziele angielskie – 1 łyżeczka
mielony kardamon – 0,5 łyżeczki
mielony cynamon – 0,5 łyżeczki
mielony pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki
sól
wino porto – 100 ml
brązowy cukier – 200 g
liście laurowe – 2 szt.
świeży tymianek – 6 gałązek
ocet balsamiczny – 100 ml
Przygotowanie
Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i drobno kroimy. Smażymy na gorącym oleju przez 2 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy śliwki i smażymy razem przez 1-2 minuty. Posypujemy przyprawami, lekko solimy i krótko podsmażamy. Dolewamy porto. Dodajemy cukier, liście laurowe i oberwane listki tymianku. Relisz dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Do reliszu dodajemy ocet i gotujemy na wolnych ogniu bez przykrycia przez 30 minut, aż zgęstnieje, mieszając na początku od czasu do czasu, pod koniec częściej, aby się nie przypalił. Relisz doprawiamy pieprzem cayenne, solą i octem. Natychmiast przelewamy do czystych, przepłukanych wrzątkiem słoików. Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.