Składniki
ogórki
przegotowana letnia woda – 1 l
sól – 50 g
świeży chrzan
czosnek
liście dębu
liście porzeczki
liście wiśni
łodygi kopru
gorczyca
Przygotowanie
W wyparzonym glinianym naczyniu układamy umyte ogórki – najlepiej o zbliżonej wielkości. Ogórki układamy pionowo, w kilku warstwach. Pomiędzy ogórkami oraz na wierzchu układamy dodatki – gałązki kopru, obrane ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gorczycę i liście. Całość zalewamy solanką, tak aby ogórki były nią pokryte całkowicie. Naczynie przykrywamy talerzykiem oraz gazą. Tak przygotowane naczynie odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce, a następnie przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia, np. do piwnicy. Jeśli chcemy przygotować ogórki w słoikach – postępujemy tak samo, pamiętając przy tym, by ogórki były całkowicie pokryte solanką.