OGÓRKI KISZONE

Składniki

ogórki

przegotowana letnia woda – 1 l

sól – 50 g

świeży chrzan

czosnek

liście dębu

 

liście porzeczki

liście wiśni

łodygi kopru

gorczyca

Przygotowanie 

W wyparzonym glinianym naczyniu układamy umyte ogórki – najlepiej o zbliżonej wielkości. Ogórki układamy pionowo, w kilku warstwach. Pomiędzy ogórkami oraz na wierzchu układamy dodatki – gałązki kopru, obrane ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gorczycę i liście. Całość zalewamy solanką, tak aby ogórki były nią pokryte całkowicie. Naczynie przykrywamy talerzykiem oraz gazą. Tak przygotowane naczynie odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce, a następnie przenosimy do chłodniejszego pomieszczenia, np. do piwnicy. Jeśli chcemy przygotować ogórki w słoikach – postępujemy tak samo, pamiętając przy tym, by ogórki były całkowicie pokryte solanką.