TOSKAŃSKA ZUPA Z FASOLĄ I CUKINIĄ

Znalezione obrazy dla zapytania TOSKAŃSKA ZUPA Z FASOLĄ I CUKINIĄ

SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy

1/2 cebuli

1 marchewka

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego

 

1 puszka białej fasoli

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżka koncentratu pomidorowego

po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku

1/2 cukinii

garść szpinaku

do podania: bazylia i tarty parmezan

Przygotowanie 

W garnku na oliwie poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i smażyć podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać obrany i starty czosnek, wymieszać, chwilę podsmażyć. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać całą zawartość puszki (fasolka + zalewa) oraz krojone pomidory z puszki (można je zmiksować), koncentrat, oregano, majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować przez kolejne 10 minut. Na minutę przed końcem dodać opłukany szpinak. Podawać z tartym parmezanem i bazylią.