SKŁADNIKI
1 porcja rosołowa z kaczki (korpus, szyja, skrzydła)
2 litry wody
1 cebula
1 cm korzenia imbiru
włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałeczek selera i pora, 3 gałązki natki pietruszki lub lubczyku
przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
2 kawałki suszonych grzybów
opcjonalnie - 1 łyżka sosu sojowego
zielenina np. posiekana natka lub lubczyk
PRZYGOTOWANIE
Usunąć nadmiar skóry z korpusu, całe mięso opłukać, włożyć do garnka i wlać wodę. Dodać łyżeczkę soli i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 30 minut. W międzyczasie zebrać nadmiar tłuszczu jeśli nie chcemy aby rosół był bardzo tłusty. Dodać umytą i nieobraną cebulę (można ją wcześniej opalić na palniku), imbir w kawałku, umytą i obraną włoszczyznę, resztę soli, przyprawy oraz grzyby suszone i sos sojowy. Gotować przez około 1 godz. i 45 minut. Sprawdzić doprawienie, przecedzić do czystego garnka. Podawać gorący z kluskami lanymi lub makaronem oraz z pokrojoną marchewką i świeżą zieleniną.
PROPOZYCJA PODANIA
kluski lane / makaron jajeczny klasyczny jak do rosołu