WIELKANOCNE CIASTECZKA Z JAJECZKAMI CZEKOLADOWYMI

 Znalezione obrazy dla zapytania WIELKANOCNE CIASTECZKA Z JAJECZKAMI CZEKOLADOWYMI

Składniki 

180 g masła

pół szklanki jasnego i miałkiego brązowego cukru

3 łyżki drobnego cukru do wypieków

2 żółtka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 - 3 opakowania jajeczek czekoladowych (każde około 100 g)

Przygotowanie 

W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtka i utrzeć do uzyskania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia.  2 duże płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką ciasto (1 łyżka o pojemności 15 ml na 1 ciastko) i układać na blasze. Spłaszczyć dłonią i w ciasto lekko wcisnąć 3 - 4 czekoladowe jajeczka.  

Piec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 10 - 11 minut. Wyjąć z piekarnika (ciasteczka od razu po upieczeniu będą miękkie) i poczekać do lekkiego przestudzenia ciastek, następnie przenieść na kratkę.