WIELKANOCNE CIASTECZKA Z JAJECZKAMI CZEKOLADOWYMI
Składniki
180 g masła
pół szklanki jasnego i miałkiego brązowego cukru
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 opakowania jajeczek czekoladowych (każde około 100 g)
Przygotowanie
W misie miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtka i utrzeć do uzyskania gładkiej masy. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodać mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia. 2 duże płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką ciasto (1 łyżka o pojemności 15 ml na 1 ciastko) i układać na blasze. Spłaszczyć dłonią i w ciasto lekko wcisnąć 3 - 4 czekoladowe jajeczka.
Piec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 10 - 11 minut. Wyjąć z piekarnika (ciasteczka od razu po upieczeniu będą miękkie) i poczekać do lekkiego przestudzenia ciastek, następnie przenieść na kratkę.