Zupy
ŻUR NA WĘDZONCE
SKŁADNIKI
3 i 1/2 litra wody
500 g białej kiełbasy (surowej lub parzonej)
3 ząbki czosnku
500 g wędzonych kości wieprzowych lub żeberek wędzonych
włoszczyzna: 1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora, 2 gałązki natki
przyprawy: 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 łyżki suszonego majeranku
ROSÓŁ Z KACZKI
SKŁADNIKI
1 porcja rosołowa z kaczki (korpus, szyja, skrzydła)
2 litry wody
1 cebula
1 cm korzenia imbiru
TOSKAŃSKA ZUPA Z FASOLĄ I CUKINIĄ
SKŁADNIKI
2 łyżki oliwy
1/2 cebuli
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
Strona 1 z 3