Joomla

do niczego

Wyszukaj

ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI

SKŁADNIKI

PULPECIKI

250 g mielonego mięsa indyka lub wieprzowego

1/2 czerstwej bułki (np. kajzerka)

1/2 cebuli

1 łyżka posiekanego koperku

1 małe jajko

mąka pszenna

 

ZUPA KOPERKOWA

1 łyżka masła

1 cebula

300 g ziemniaków

1 marchewka

1 litr bulionu

szczypta kurkumy

1/2 pęczka koperku

200 g śmietany 18% (homogenizowanej, gęstej)

PRZYGOTOWANIE

PULPECIKI

Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5 - 10 minut. Odcisnąć. 

Do miski włożyć zmielone mięso, startą na tarce cebulę, koperek, jajko, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Jeśli mielimy mięso w domu maszynką z dużymi lub średnimi oczkami, od razu możemy zmielić też cebulę oraz namoczoną bułkę. 

Wszystko dobrze wyrobić dłonią, następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na oleju na lekko złoty kolor, wyłożyć na talerz.

ZUPA KOPERKOWA

W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą i mieszając smażyć warzywa przez ok. 5 minut.

Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut. 

Włożyć podsmażone pulpeciki, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek.

Odstawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną: najpierw wymieszać ją z kilkoma łyżkami wywaru, później dopiero dodać do garnka z zupą.