ZUPA TAJSKA TOM YAM Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI
1 litr wody
100 ml mleka kokosowego
30 g pasty tom yum*
200 g pomidorów z puszki
100 g grzybów chińskich (pochwiaków) z puszki
1 filet z kurczaka
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka soku z cytryny
ORAZ
szczypiorek, kolendra,
papryczka chili,
Przygotowanie
Zagotować wodę z mlekiem kokosowym i pastą tom yum. Dodać pomidory oraz odcedzone i pokrojone na połówki grzyby. W gotujący się wywar włożyć pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Doprawić sosem rybnym i sokiem z cytryny. Gotować przez ok. 10 - 15 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać posiekany szczypiorek, liście kolendry, pokrojoną papryczkę chili oraz liście tajskiej bazylii jeśli mamy.
WSKAZÓWKI
można kupić gotową lub samodzielnie skomponować z następujących składników: 1 łyżka oleju, 1 szalotka, 1 trawa cytrynowa, 1/2 łyżeczki chili w proszku, 1 łyżeczka tamaryndu, 1 ząbek czosnku, 3 cm kawałek galangalu, 1 łyżeczka cukru trzcinowego.
Na oleju chwilę podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę szalotkę, wlać 1 litr wody lub bulionu, zagotować. W międzyczasie dodać przepołowioną trawę cytrynową, chili w proszku, tamarynd, przepołowiony ząbek czosnku, pokrojony na plasterki galangal oraz cukier. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, następnie przecedzić do czystego garnka. Dalej postępować jak w przepisie, tzn. dodać mleko kokosowe...opcjonalnie - bazylia tajska