Joomla

do niczego

Wyszukaj

ZUPA TAJSKA TOM YAM Z KURCZAKIEM


SKŁADNIKI

1 litr wody

100 ml mleka kokosowego

30 g pasty tom yum*

200 g pomidorów z puszki

100 g grzybów chińskich (pochwiaków) z puszki

1 filet z kurczaka

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka soku z cytryny

 

ORAZ

szczypiorek, kolendra,

papryczka chili,

Przygotowanie

Zagotować wodę z mlekiem kokosowym i pastą tom yum. Dodać pomidory oraz odcedzone i pokrojone na połówki grzyby. W gotujący się wywar włożyć pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Doprawić sosem rybnym i sokiem z cytryny. Gotować przez ok. 10 - 15 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać posiekany szczypiorek, liście kolendry, pokrojoną papryczkę chili oraz liście tajskiej bazylii jeśli mamy.

WSKAZÓWKI

można kupić gotową lub samodzielnie skomponować z następujących składników: 1 łyżka oleju, 1 szalotka, 1 trawa cytrynowa, 1/2 łyżeczki chili w proszku, 1 łyżeczka tamaryndu, 1 ząbek czosnku, 3 cm kawałek galangalu, 1 łyżeczka cukru trzcinowego.

Na oleju chwilę podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę szalotkę, wlać 1 litr wody lub bulionu, zagotować. W międzyczasie dodać przepołowioną trawę cytrynową, chili w proszku, tamarynd, przepołowiony ząbek czosnku, pokrojony na plasterki galangal oraz cukier. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, następnie przecedzić do czystego garnka. Dalej postępować jak w przepisie, tzn. dodać mleko kokosowe...opcjonalnie - bazylia tajska