Joomla

do niczego

Wyszukaj

ZUPA PAPRYKOWA

 

SKŁADNIKI

1 ŁYŻKA MASŁA

1 ŁYŻKA OLIWY

1 CEBULA

2 ZĄBKI CZOSNKU

1 MARCHEWKA

3 CZERWONE PAPRYKI

2 I 1/2 SZKLANKI BULIONU

2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO

 

PRZYPRAWY:

 SÓL, PIEPRZ,

1 ŁYŻECZKA TYMIANKU,

1 ŁYŻKA SŁODKIEJ PAPRYKI,

2 ŁYŻKI CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO,

 

1 ŁYŻECZKA PŁATKÓW CHILI LUB 1/2 ŁYŻECZKI OSTREJ PAPRYKI

PRZYGOTOWANIE

W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojony na plasterki czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę podsmażać składniki przez ok. 5 minuty. Dodać przyprawy i wymieszać. Wlać gorący bulion, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut. Po ugotowaniu zmiksować (najlepiej w stojącym mikserze planetarnym) lub blenderem ręcznym. Podawać z ulubionymi dodatkami.

PROPOZYCJA PODANIA

tarty parmezan / śmietanka / grzanki z masłem czosnkowym / podsmażona kiełbaska chorizo, szynka parmeńska lub boczek / posiekany szczypiorek

WSKAZÓWKI

 

Grzanki czosnkowe: pieczywo opiec w tosterze lub zrumienić na suchej patelni, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i posmarować cienko masłem