ZUPA PAPRYKOWA
SKŁADNIKI
1 ŁYŻKA MASŁA
1 ŁYŻKA OLIWY
1 CEBULA
2 ZĄBKI CZOSNKU
1 MARCHEWKA
3 CZERWONE PAPRYKI
2 I 1/2 SZKLANKI BULIONU
2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO
PRZYPRAWY:
SÓL, PIEPRZ,
1 ŁYŻECZKA TYMIANKU,
1 ŁYŻKA SŁODKIEJ PAPRYKI,
2 ŁYŻKI CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO,
1 ŁYŻECZKA PŁATKÓW CHILI LUB 1/2 ŁYŻECZKI OSTREJ PAPRYKI
PRZYGOTOWANIE
W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojony na plasterki czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając co chwilę podsmażać składniki przez ok. 5 minuty. Dodać przyprawy i wymieszać. Wlać gorący bulion, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut. Po ugotowaniu zmiksować (najlepiej w stojącym mikserze planetarnym) lub blenderem ręcznym. Podawać z ulubionymi dodatkami.
PROPOZYCJA PODANIA
tarty parmezan / śmietanka / grzanki z masłem czosnkowym / podsmażona kiełbaska chorizo, szynka parmeńska lub boczek / posiekany szczypiorek
WSKAZÓWKI
Grzanki czosnkowe: pieczywo opiec w tosterze lub zrumienić na suchej patelni, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i posmarować cienko masłem