Joomla

do niczego

Wyszukaj

ZUPA BOTWINKOWA Z ZIEMNIAKAMI I WĘDZONKĄ

SKŁADNIKI

3 litry wody

500 g surowych żeberek

400 g wędzonych żeberek (lub 400 g kości wędzonych lub 200 g boczku wędzonego)

1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera)

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

400 g ziemniaków

1 pęczek botwinki

200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki posiekanego koperku

 

PRZYGOTOWANIE

Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojone surowe żeberka. Zagotować, zszumować, dodać 1 łyżkę soli i zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę. Dodać pokrojone wędzone żeberka (lub kości lub boczek w całości) oraz warzywa: 1 obraną marchewkę (drugą dodamy później), obraną pietruszkę, umytą i nieobraną cebulę, pora i obranego selera. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz świeżo zmielony pieprz. Gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Usunąć z zupy ugotowanego pora, selera, pietruszkę i cebulę, a dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować przez ok. 10 minut. Botwinkę dokładnie umyć. Odciąć buraczki od liści, obrać je i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Równocześnie obrać też i zetrzeć na tarce drugą marchewkę. Buraczki i marchewkę dodać do zupy i gotować na małym ogniu (zupa ma tylko mrugać) przez ok. 10 minut. Liście botwinki drobno poszatkować i dodać do zupy, gotować przez ok. 7 minut. Na koniec dodać posiekany koperek i zaprawić zupę śmietaną (odstawić zupę z ognia i chwilę odczekać aż przestanie się gotować, dodać śmietanę uprzednio rozprowadzoną ze stopniowo dodawanym wywarem z zupy - kilka/kilkanaście łyżek).

PROPOZYCJA PODANIA

ugotowane na twardo jajko / pieczywo