KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI
2,5 litra wody
500 g surowych żeberek
500 g wędzonych żeberek (lub 500 g kości wędzonych lub 300 g boczku wędzonego)
1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera)
500 g młodej kapusty
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE
Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojone surowe żeberka. Zagotować, zszumować, dodać 1 łyżkę soli i zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę. Dodać 1 obraną marchewkę, obraną pietruszkę, umytą i nieobraną cebulę, pora i obranego selera. Włożyć pokrojone wędzone żeberka a także liść laurowy, ziele angielskie, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu. Gotować pod przykryciem przez kolejną godzinę. Kapustę umyć i poszatkować. Usunąć z zupy ugotowanego pora, selera, pietruszkę i cebulę, a dodać poszatkowaną kapustę oraz drugą obraną i startą na tarce marchewkę. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości kapusty. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek.