Zupy
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI
2,5 litra wody
500 g surowych żeberek
500 g wędzonych żeberek (lub 500 g kości wędzonych lub 300 g boczku wędzonego)
1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera)
500 g młodej kapusty
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanego koperku
ZUPA BOTWINKOWA Z ZIEMNIAKAMI I WĘDZONKĄ
SKŁADNIKI
3 litry wody
500 g surowych żeberek
400 g wędzonych żeberek (lub 400 g kości wędzonych lub 200 g boczku wędzonego)
1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera)
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
400 g ziemniaków
1 pęczek botwinki
200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki posiekanego koperku
ZUPA TAJSKA TOM YAM Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI
1 litr wody
100 ml mleka kokosowego
30 g pasty tom yum*
200 g pomidorów z puszki
100 g grzybów chińskich (pochwiaków) z puszki
1 filet z kurczaka
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka soku z cytryny
ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI
SKŁADNIKI
PULPECIKI
250 g mielonego mięsa indyka lub wieprzowego
1/2 czerstwej bułki (np. kajzerka)
1/2 cebuli
1 łyżka posiekanego koperku
1 małe jajko
mąka pszenna
ZUPA PAPRYKOWA
SKŁADNIKI
1 ŁYŻKA MASŁA
1 ŁYŻKA OLIWY
1 CEBULA
2 ZĄBKI CZOSNKU
1 MARCHEWKA
3 CZERWONE PAPRYKI
2 I 1/2 SZKLANKI BULIONU
2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO
Strona 2 z 3