MISO RAMEN
SKŁADNIKI
1 litr bulionu dashi* (lub 1 litr wody + 15 cm kawałek alg konbu)
1 łyżka suszonych alg wakame
250 g makaronu ramen
200 g tofu jedwabiste
dymka lub szczypior
1 łyżka pasty miso
1 łyżka sosu sojowego (shoyu - japoński sos sojowy)
2 łyżeczki mirinu
Przygotowanie
Przygotować bulion dashi lub zagotować wodę z dodatkiem przetartego wilgotnym ręcznikiem konbu, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez około 7 minut, następnie wyjąć glony (nie będą już potrzebne). Dodać pastę miso, sos sojowy i mirin, dokładnie wymieszać. Suszone algi wakame zalać szklanką ciepłej wody i odstawić na 5 minut, odcedzić. Następnie dodać do wywaru. Całość podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez minutę. Przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek nałożyć gorący makaron, pokrojone w kosteczkę tofu i posiekaną dymkę lub białą i jasnozieloną część szczypioru. Zalać gorącym wywarem i od razu podawać.