Joomla

do niczego

Wyszukaj

MISO RAMEN

Miso Ramen

SKŁADNIKI

1 litr bulionu dashi* (lub 1 litr wody + 15 cm kawałek alg konbu)

1 łyżka suszonych alg wakame

250 g makaronu ramen

200 g tofu jedwabiste

dymka lub szczypior

1 łyżka pasty miso

1 łyżka sosu sojowego (shoyu - japoński sos sojowy)

2 łyżeczki mirinu

 

Przygotowanie 

Przygotować bulion dashi lub zagotować wodę z dodatkiem przetartego wilgotnym ręcznikiem konbu, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez około 7 minut, następnie wyjąć glony (nie będą już potrzebne). Dodać pastę miso, sos sojowy i mirin, dokładnie wymieszać. Suszone algi wakame zalać szklanką ciepłej wody i odstawić na 5 minut, odcedzić. Następnie dodać do wywaru. Całość podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez minutę. Przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek nałożyć gorący makaron, pokrojone w kosteczkę tofu i posiekaną dymkę lub białą i jasnozieloną część szczypioru. Zalać gorącym wywarem i od razu podawać.