KAWOWE LODY Z NEKTARYNKĄ

Znalezione obrazy dla zapytania KAWOWE LODY Z NEKTARYNKĄ

Składniki

25 g ziaren kawy

100 ml mleka

200 g śmietany kremówki

2 świeże żółtka

100 g cukru

1 dojrzała nektarynka (ok. 150 g)

 

Przygotowanie

Ziarna kawy tłuczemy w moździerzu na duże kawałki. Mleko i śmietanę zagotowujemy, dodajemy kawę i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Przelewamy przez sito i ponownie podgrzewamy. Żółtko i cukier ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietanę z kawą, mieszając. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając. Nektarynkę myjemy, pestkę wyjmujemy, miąższ kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do lodowej masy i wstawiamy w płytkiej misce na min. 4 godziny do zamrażarki, mieszając podczas mrożenia od czasu do czasu widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu. Lody porcjujemy na kulki.

Wskazówka: lody możemy również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.