KAWOWE LODY Z NEKTARYNKĄ
Składniki
25 g ziaren kawy
100 ml mleka
200 g śmietany kremówki
2 świeże żółtka
100 g cukru
1 dojrzała nektarynka (ok. 150 g)
Przygotowanie
Ziarna kawy tłuczemy w moździerzu na duże kawałki. Mleko i śmietanę zagotowujemy, dodajemy kawę i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Przelewamy przez sito i ponownie podgrzewamy. Żółtko i cukier ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietanę z kawą, mieszając. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając. Nektarynkę myjemy, pestkę wyjmujemy, miąższ kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do lodowej masy i wstawiamy w płytkiej misce na min. 4 godziny do zamrażarki, mieszając podczas mrożenia od czasu do czasu widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu. Lody porcjujemy na kulki.
Wskazówka: lody możemy również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.