Joomla

do niczego

Wyszukaj

DOMOWE LODY ŚMIETANKOWE Z KRUSZONKĄ

Znalezione obrazy dla zapytania DOMOWE LODY ŚMIETANKOWE Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI

LODY ŚMIETANKOWE

woda – 50 ml

cukier – 100 g

jaja – 4 szt.

mleko skondensowane – 150 g

śmietanka 30% UHT – 600 ml

 

KRUSZONKA MIGDAŁOWA

mąka pszenna, tortowa – 100 g

cukier trzcinowy – 100 g

migdały – 50 g

żółtko – 1 szt.

masło – 100 g

GORĄCE MORELE 

morele świeże – 600 g

woda – 250 ml

cukier – 100 g

mąka ziemniaczana – 2 łyżki

woda – 50 ml

Przygotowanie

Z wody i cukru gotujemy syrop. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu łączymy je z syropem, wlewając go wolno małym strumieniem. Chwilę ubijamy i pojedynczo dodajemy żółtka, stale miksując. Mleko skondensowane delikatnie podgrzewamy, dodajemy je do masy. Całość ubijamy do momentu ostygnięcia. Śmietankę ubijamy, a następnie łączymy z masą. Gotową masę przekładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, posiekane migdały, dodajemy żółtko i posiekane masło. Wszystkie składniki razem ze sobą łączymy, tak aby powstała kruszonka. Kruszonkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na ok. 18-20 minut (kruszonkę należy co jakiś czas przemieszać), pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, posiekane migdały, dodajemy żółtko i posiekane masło. Wszystkie składniki razem ze sobą łączymy, tak aby powstała kruszonka. Kruszonkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na ok. 18-20 minut (kruszonkę należy co jakiś czas przemieszać), pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.