LODY ARBUZOWE NA PATYKU
SKŁADNIKI
LODY
arbuz – 1 kg
sok wyciśnięty z 1 limonki
kiwi – 2 szt.
cukier puder lub syrop z agawy – do smaku
DODATKOWO
1 ćwiartka arbuza do podania lodów
Przygotowanie
Miąższ dojrzałego arbuza (bez pestek) dokładnie blendujemy i słodzimy syropem z agawy. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i ponownie blendujemy. Jeśli sok jest zbyt kwaśny, dosładzamy syropem z agawy lub cukrem pudrem. Foremki do lodów wypełniamy sokiem z arbuza do ¾ objętości i wstawiamy do zamrażarki bez patyczków. Gdy sok lekko przymarznie, dopełniamy foremki dojrzałym, zblendowanym kiwi. Jeśli kiwi jest zbyt kwaśne, dosładzamy je. Foremki z patyczkami wkładamy do zamrażarki i mrozimy ok. 2 godzin.