LODY FIGOWE

Znalezione obrazy dla zapytania LODY FIGOWE

SKŁADNIKI

LODY

śmietanka 36% UHT - 250 ml

cukier puder – 100 g

świeże figi – 10 szt.

limonka – 1 szt.

prażone orzechy pekan – 50 g

marsala lub inne białe wino, słodkie – 1 łyżka

 

DEKORACJA

świeże figi – kilka sztuk

syrop klonowy – 4 łyżki

wafle (opcjonalnie)

Przygotowanie 

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę. Figi oczyszczamy, pozbawiamy skórki i miksujemy w malakserze wraz z sokiem wyciśniętym z limonki. Mieszamy ze śmietanką i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami pekan. Dolewamy marsalę i mieszamy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 15 minutach mieszamy i odstawiamy do dalszego mrożenia. Mieszanie powtarzamy ok. 4-5 razy.Pokrojone w ćwiartki figi wraz z syropem klonowym podsmażamy na suchej patelni ok. 1-2 minut. Lody podajemy z ciepłymi figami. Możemy udekorować je waflami.