LODY FIGOWE
SKŁADNIKI
LODY
śmietanka 36% UHT - 250 ml
cukier puder – 100 g
świeże figi – 10 szt.
limonka – 1 szt.
prażone orzechy pekan – 50 g
marsala lub inne białe wino, słodkie – 1 łyżka
DEKORACJA
świeże figi – kilka sztuk
syrop klonowy – 4 łyżki
wafle (opcjonalnie)
Przygotowanie
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę. Figi oczyszczamy, pozbawiamy skórki i miksujemy w malakserze wraz z sokiem wyciśniętym z limonki. Mieszamy ze śmietanką i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami pekan. Dolewamy marsalę i mieszamy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po 15 minutach mieszamy i odstawiamy do dalszego mrożenia. Mieszanie powtarzamy ok. 4-5 razy.Pokrojone w ćwiartki figi wraz z syropem klonowym podsmażamy na suchej patelni ok. 1-2 minut. Lody podajemy z ciepłymi figami. Możemy udekorować je waflami.