PARFAIT WANILIOWE Z MALINAMI (DOMOWE LODY)
SKŁADNIKI
KREM ANGIELSKI
100 ml mleka
3 żółtka
40 g cukru trzcinowego
1 cukier wanilinowy lub 1 laska wanilii
200 g ubitej śmietanki
200 g świeżych lub mrożonych malin
100 g białej czekolady
CIASTECZKA Z MASY CYGARETKOWEJ
50 g białka
50 g masła 82%
50 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
SOS MALINOWY
100 g świeżych lub mrożonych malin
50 g cukru pudru
Przygotwanie
KREM ANGIELSKI
Mleko gotujemy. W metalowej misce ucieramy żółtka z cukrem. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Do utartych żółtek dodajemy zagotowane mleko (jeżeli będziemy używać laski wanilii, to należy ją rozciąć i delikatnie usunąć z niej nasiona, które mają być zagotowane w mleku). Ubijamy na parze do momentu uzyskania puszystej i kremowej konsystencji. Do gorącego kremu angielskiego dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Krem angielski delikatnie studzimy i łączymy z ubitą śmietanką. Do gotowej masy dodajemy świeże lub mrożone maliny i wlewamy do pojemnika, w którym będzie można zamrozić parfait.
CIASTECZKA Z MASY CYGARETKOWEJ
Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę i białko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki formujemy bardzo cienkie paski masy cygaretkowej i układamy je na papierze. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru, około 7-10 minut w temperaturze 190°C w piekarniku bez termoobiegu lub 180°C z termoobiegiem. Po upieczeniu bardzo szybko formujemy i odstawiamy do wystudzenia.
SOS MALINOWY
Owoce i cukier puder miksujemy.
JAK PODAWAĆ
Zamrożony deser podajemy z sosem malinowym oraz chrupiącymi ciasteczkami z masy cygaretkowej.