Joomla

do niczego

Wyszukaj

PARFAIT WANILIOWE Z MALINAMI (DOMOWE LODY)

Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)

SKŁADNIKI

KREM ANGIELSKI

100 ml mleka

3 żółtka

40 g cukru trzcinowego

1 cukier wanilinowy lub 1 laska wanilii

200 g ubitej śmietanki

 

200 g świeżych lub mrożonych malin

100 g białej czekolady

CIASTECZKA Z MASY CYGARETKOWEJ

50 g białka

50 g masła 82%

50 g mąki tortowej

50 g cukru pudru

SOS MALINOWY

100 g świeżych lub mrożonych malin

50 g cukru pudru

Przygotwanie

KREM ANGIELSKI

Mleko gotujemy. W metalowej misce ucieramy żółtka z cukrem. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Do utartych żółtek dodajemy zagotowane mleko (jeżeli będziemy używać laski wanilii, to należy ją rozciąć i delikatnie usunąć z niej nasiona, które mają być zagotowane w mleku). Ubijamy na parze do momentu uzyskania puszystej i kremowej konsystencji. Do gorącego kremu angielskiego dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Krem angielski delikatnie studzimy i łączymy z ubitą śmietanką. Do gotowej masy dodajemy świeże lub mrożone maliny i wlewamy do pojemnika, w którym będzie można zamrozić parfait.

 

CIASTECZKA Z MASY CYGARETKOWEJ

Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mąkę i białko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki formujemy bardzo cienkie paski masy cygaretkowej i układamy je na papierze. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru, około 7-10 minut w temperaturze 190°C w piekarniku bez termoobiegu lub 180°C z termoobiegiem. Po upieczeniu bardzo szybko formujemy i odstawiamy do wystudzenia.

SOS MALINOWY

Owoce i cukier puder miksujemy.

JAK PODAWAĆ

 

Zamrożony deser podajemy z sosem malinowym oraz chrupiącymi ciasteczkami z masy cygaretkowej.