Kompot wigilijny

Składniki

2 i 1/2 litra wody

1/2 szklanki soku z pomarańczy

10 dag suszonych jabłek

10 dag suszonych śliwek

 

10 dag suszonych moreli

10 suszonych gruszek

5 suszonych daktyli

2 łyżki herbaty Earl Grey 

2 łyżki miodu

 

1 kora cynamonu

Przygotowanie

Pomarańcze dokładnie umyj i osusz. Pokrój w plastry. Jabłka, śliwki, morele, daktyle i gruszki włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj. Dodaj herbatę Earl Grey i gotuj pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Dodaj korę cynamonową. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Do kompotu dodaj miód i sok pomarańczowy. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Garnek zdejmij z ognia. Kompot przelej do dzbanka. Podawaj ciepły lub zimny w wigilijną kolację i świąteczne dni :)