Kompot wigilijny
Składniki
2 i 1/2 litra wody
1/2 szklanki soku z pomarańczy
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych moreli
10 suszonych gruszek
5 suszonych daktyli
2 łyżki herbaty Earl Grey
2 łyżki miodu
1 kora cynamonu
Przygotowanie
Pomarańcze dokładnie umyj i osusz. Pokrój w plastry. Jabłka, śliwki, morele, daktyle i gruszki włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj. Dodaj herbatę Earl Grey i gotuj pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Dodaj korę cynamonową. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Do kompotu dodaj miód i sok pomarańczowy. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Garnek zdejmij z ognia. Kompot przelej do dzbanka. Podawaj ciepły lub zimny w wigilijną kolację i świąteczne dni :)