Joomla

do niczego

Wyszukaj

GULASZ Z INDYKA Z MARCHEWKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Wpis na blogu

SKŁADNIKI

400 g mięsa z udźca indyka

przyprawy: sól i pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczypta płatków chili

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

 

1 marchewka

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

250 ml bulionu

kilka kawałków suszonych pomidorów

1/3 szklanki śmietanki 30% z kartonika lub 18% do zup i sosów

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Pokrojone na większe kawałki mięso (ok. 2 cm) doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i płatkami chili. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Rozgrzać masło klarowane na patelni i wrzucić mięso, obsmażać z każdej strony na złoty kolor, w sumie przez ok. 5 minut. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć mieszając co chwilę przez ok. 3 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. W międzyczasie dodać liść laurowy i ziela angielskie. Wlać bulion i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 30 - 35 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojone suszone pomidory, wlać śmietankę i delikatnie zagotować. Posypać natką pietruszki.