Joomla

do niczego

Wyszukaj

Mini hamburgery

Składniki

Ciasto na bułki z tego przepisu: bułki do hamburgerów

sezam do posypania bułek + 1 jajko do smarowania

0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego)

1 jajko

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

 

sałata

pomidorki koktajlowe

musztarda

ketchup

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

olej do smażeni

Przygotowanie

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na bułki (według tego przepisu) i odstawiamy do wyrośnięcia tak jak jest to napisane w przepisie. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i formujemy z niego małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczamy. Następnie odkładamy bułki (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyrośnięte kuleczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 15-20 minut- do zrumienienia. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy (do smaku) i wszystko razem dokładnie mieszamy.  Z masy mięsnej formujemy małe kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek, a następnie obsmażamy z dwóch stron na patelni na rozgrzanym oleju. Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy ketchupem, po czym układamy kolejno: sałatę, plasterki pomidorków i kotlecik. Smarujemy delikatnie musztardą i przykrywamy  drugą częścią bułki. Hamburgerki przebijamy wykałaczką i układamy na talerzu. Podajemy jako zimnie przekąski