Mini hamburgery
Składniki
Ciasto na bułki z tego przepisu: bułki do hamburgerów
sezam do posypania bułek + 1 jajko do smarowania
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego)
1 jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
sałata
pomidorki koktajlowe
musztarda
ketchup
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
olej do smażeni
Przygotowanie
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na bułki (według tego przepisu) i odstawiamy do wyrośnięcia tak jak jest to napisane w przepisie. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie i formujemy z niego małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczamy. Następnie odkładamy bułki (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyrośnięte kuleczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy sezamem. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 15-20 minut- do zrumienienia. Przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy (do smaku) i wszystko razem dokładnie mieszamy. Z masy mięsnej formujemy małe kotleciki o średnicy podobnej do upieczonych bułek, a następnie obsmażamy z dwóch stron na patelni na rozgrzanym oleju. Bułeczki przekrawamy na pół, smarujemy ketchupem, po czym układamy kolejno: sałatę, plasterki pomidorków i kotlecik. Smarujemy delikatnie musztardą i przykrywamy drugą częścią bułki. Hamburgerki przebijamy wykałaczką i układamy na talerzu. Podajemy jako zimnie przekąski