MARMOLADA Z POMARAŃCZY
Składniki
8 pomarańczy
500 g cukru żelującego 2:1
PRZYGOTOWANIE
5 pomarańczy sparzamy i wycieramy do sucha. Skórkę cienko obieramy obieraczką (tak, by uzyskać drobne paski). 2 pomarańcze obieramy tak grubo, aby usunąć również białą skórkę od wewnątrz, sok zbieramy. Z błonek wykrawamy miąższ i przekrawamy na pół. Pozostałe owoce wyciskamy i odmierzamy 700 ml zebranego soku. Sok, skórkę i filety z pomarańczy oraz cukier żelujący mieszamy w wysokim garnku. Całość doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie gotujemy przez 3 minuty, nadal mieszając. Marmoladę natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą, czystych słoików, uważając przy tym, aby w każdym słoiku znalazła się podobna ilość kawałków fileta i skórki z pomarańczy. Słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia.