Joomla

do niczego

Wyszukaj

PAVLOVA Z TRUSKAWKAMI

 Składniki

Beza

 4 duże białka

 250 g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

 Krem mascarpone

 250 g mascarpone (zimnego)

 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% lub 36% (zimnej)

 1 łyżka cukru wanilinowego

 3 łyżki cukru pudru

 1 śmietan-fix (opcjonalnie)

 Owoce

 300 g truskawek

 Opcjonalnie: borówka amerykańska

 1 łyżka płynnego miodu

 1 łyżka cukru pudru

 1 łyżeczka soku z cytryny

 Przygotowanie

 Beza

 Piekarnik nagrzać do 120 stopni c. Przygotować dużą blachę np. Z wyposażenia piekarnika. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do misy miksera wlać białka i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas dokładnie i długo ubijając. Na koniec piana ma być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na blaszkę z papierem i uformować łyżką. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach c. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez 3 godziny. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i trzymać w temp. Pokojowej bez przykrycia.

 Krem mascarpone

Do misy miksera włożyć mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijać przez około 2 minuty lub do czasu aż krem zgęstnieje, będzie sztywny i puszysty. Na koniec zmiksować ze śmietan-fix (nie jest konieczny, ale warto dodać bo przedłuża trwałość kremu). Wyłożyć na bezę.

 Owoce

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Większość owoców wyłożyć na krem, resztę (ok. 1/4 ilości) zmiksować z miodem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Otrzymanym sosem truskawkowym polać deser po wierzchu (można to zrobić przed samym podaniem). Bezę wstawić do lodówki lub od razu podawać.