PAVLOVA Z TRUSKAWKAMI
Składniki
Beza
4 duże białka
250 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem mascarpone
250 g mascarpone (zimnego)
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
1 łyżka cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix (opcjonalnie)
Owoce
300 g truskawek
Opcjonalnie: borówka amerykańska
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
Beza
Piekarnik nagrzać do 120 stopni c. Przygotować dużą blachę np. Z wyposażenia piekarnika. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do misy miksera wlać białka i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas dokładnie i długo ubijając. Na koniec piana ma być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na blaszkę z papierem i uformować łyżką. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach c. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez 3 godziny. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i trzymać w temp. Pokojowej bez przykrycia.
Krem mascarpone
Do misy miksera włożyć mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijać przez około 2 minuty lub do czasu aż krem zgęstnieje, będzie sztywny i puszysty. Na koniec zmiksować ze śmietan-fix (nie jest konieczny, ale warto dodać bo przedłuża trwałość kremu). Wyłożyć na bezę.
Owoce
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Większość owoców wyłożyć na krem, resztę (ok. 1/4 ilości) zmiksować z miodem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Otrzymanym sosem truskawkowym polać deser po wierzchu (można to zrobić przed samym podaniem). Bezę wstawić do lodówki lub od razu podawać.