Joomla

do niczego

Wyszukaj

KAJMAKOWY SERNIK NA ZIMNO NA SPODZIE BROWNIE

SKŁADNIKI

SPÓD BROWNIE

100 g masła

100 g gorzkiej czekolady

2 małe jajka

100 g cukru

70 g mąki

szczypta soli

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

MASA KAJMAKOWA

1 i 1/2 łyżki stołowej żelatyny spożywczej (nie - fix)

500 g mascarpone

250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)

ok.  450 - 500 g kajmaku z puszki

DEKORACJA

100 g orzechów pekan

kilka krówek

50 g czekolady deserowej lub gorzkiej

2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

SPÓD BROWNIE

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, zdjąć z ognia.

W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.

Dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, zmiksować na jednolite ciasto. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

MASA KAJMAKOWA

Do większej miski wlać 4 łyżki wrzącej wody, wsypać żelatynę i rozpuścić, co chwilę mieszając. Ostudzić.

Mascarpone i śmietankę ubijać razem mikserem przez ok. 2 minuty na puszystą i gęstą masę. Dodać 2/3 kajmaku z puszki i ubijać jeszcze przez ok. 30 sekund.

Dodawać po łyżce ubitej masy do ostudzonej, ale jeszcze płynnej żelatyny, za każdym razem mieszając rózgą lub łyżką. Po połączeniu wszystkich składników wyłożyć masę na ostudzony spód brownie.

DEKORACJA

Na wierzch wysypać posiekane orzechy oraz pokrojone na kawałeczki krówki. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

W międzyczasie lub przed podaniem (jak nam wygodniej) polać deser resztą kajmaku (podgrzać go w rondelku z łyżką mleka) oraz roztopioną z olejem czekoladą.