KAJMAKOWY SERNIK NA ZIMNO NA SPODZIE BROWNIE
SKŁADNIKI
SPÓD BROWNIE
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
2 małe jajka
100 g cukru
70 g mąki
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA KAJMAKOWA
1 i 1/2 łyżki stołowej żelatyny spożywczej (nie - fix)
500 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
ok. 450 - 500 g kajmaku z puszki
DEKORACJA
100 g orzechów pekan
kilka krówek
50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE
SPÓD BROWNIE
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, zdjąć z ognia.
W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
Dodać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, zmiksować na jednolite ciasto. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto lekko urośnie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
MASA KAJMAKOWA
Do większej miski wlać 4 łyżki wrzącej wody, wsypać żelatynę i rozpuścić, co chwilę mieszając. Ostudzić.
Mascarpone i śmietankę ubijać razem mikserem przez ok. 2 minuty na puszystą i gęstą masę. Dodać 2/3 kajmaku z puszki i ubijać jeszcze przez ok. 30 sekund.
Dodawać po łyżce ubitej masy do ostudzonej, ale jeszcze płynnej żelatyny, za każdym razem mieszając rózgą lub łyżką. Po połączeniu wszystkich składników wyłożyć masę na ostudzony spód brownie.
DEKORACJA
Na wierzch wysypać posiekane orzechy oraz pokrojone na kawałeczki krówki. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
W międzyczasie lub przed podaniem (jak nam wygodniej) polać deser resztą kajmaku (podgrzać go w rondelku z łyżką mleka) oraz roztopioną z olejem czekoladą.