CIASTO Z RABARBAREM I BUDYNIEM
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1/2 op. cukru wanilinowego
200 g masła (twardego)
3 żółtka
NADZIENIE
500 g rabarbaru
2 opakowania budyniu wanilinowego (bez cukru)
3 szklanki (750 ml) mleka
5 łyżek (50 g) cukru
1/2 op. cukru wanilinowego
ORAZ
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
CIASTO KRUCHE
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy). Dodać żółtka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
NADZIENIE
Ugotować budynie: odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Gdy mleko zacznie kipieć wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać rózgą aż powstanie jednolita masa bez grudek. Zagotować i odstawić z ognia. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodygi pokroić na plasterki. Wyłożyć go na spód, następnie wyłożyć na niego gorący budyń. Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.