SERNIK OREO BEZ PIECZENIA
Składniki na spód
1 opakowania ciasteczek Oreo lub podobnych (ok. 176 g)
60 g masła o temp. pokojowej
Składniki na masę
1 kg sera białego 3 – krotnie zmielonego lub z wiaderka (o temp. pokojowej)
6 łyżeczek żelatyny w proszku
8 łyżek zimnej wody
4 łyżki soku z cytryny
1 i 1/3 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
1 opakowanie ciasteczek (pokrojonych na ćwiartki; kilka ciasteczek z tego opakowania zostawiłam sobie do dekoracji)
Składniki na górę
Kakao do posypania (gorzkie)
200 ml śmietany 30 lub 36% (z lodówki)
Pół serka mascarpone (z lodówki)
Przygotowanie
Z ciasteczek wyjęłem nadzienie (odłożyłem nadzienie do miseczki) i ciastka wraz z masłem pokruszyłem. Wylepiłem nimi spód tortownicy. Do miski dałam ser, odłożone wcześniej nadzienie, cukier i wszystko razem zmiksowałem. Żelatynę rozpuściłem w zimnej wodzie i odstawiłem na chwilę do napęcznienia (ok. 10 min.). Po tym czasie żelatynę rozpuściłem w kąpieli wodnej (tylko do rozpuszczenia; uwaga: żelatyny nie doprowadzamy do wrzenia, ponieważ straci swoje właściwości żelujące). Następnie wlałem żelatynę i sok z cytryny do masy serowej i zmiksowałem. Do masy wsypałem pokrojone w ćwiartki ciasteczka i wymieszałem. Tak przygotowane ciasto wylałem do formy i wstawiłem do lodówki (po ok. 1 godz. ciasto jest gotowe). Gdy stężało posypałem je kakao. Ze śmietany i serka mascarpone ubiłam bitą śmietanę. Za pomocą rękawa cukierniczego zrobiłam rozetki i powkładałem w nie ciastka.