CIASTO 3 BIT
SKŁADNIKI
500 g herbatników
1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
750 ml mleka
3 łyżki cukru
200 g masła (miękkiego)
500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
1 cukier wanilinowy
2 opakowania fix-u do śmietany
50 g ciemnej czekolady
1 łyżka kakao
Przygotowanie
Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka oraz cukrem. Resztę mleka (500 ml) porządnie zagotować (ma kipieć), wlewać mleko z budyniem cały czas mieszając energicznie rózgą. Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą). Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników. Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek. W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę kremówkę z dodatkiem cukru wanilinowego, pod koniec dodać fix-y. Rozprowadzić na wierzchu ciasta. Orzechy rozdrobnić w melakserze i razem z kakao oraz startą czekoladą posypać po cieście. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 - 3 godziny.