Joomla

do niczego

Wyszukaj

PFEFFERNUSSE

Pfeffernusse

Składniki na ciastka

2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

2 łyżeczki zmielonego cynamonu

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

 

1/2 łyżeczki zmielonych goździków

1/2 łyżeczki startej lub zmielonej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki zmielonego imbiru

1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

115 g masła

170 g drobnego  cukru do wypieków

2 żółtka (z dużych jajek)

1/2 szklanki drobno posiekanych migdałów

2 łyżeczki świeżo otartej skórki z pomarańczy

2 łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryny

6 łyżek melasy

 

6 łyżek brandy lub ciemnego rumu lub whiskey

Przygotowanie ciastek

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać migdały, melasę, brandy, otarte skórki z cytrusów i utrzeć. Dodać mąkę pszenną,  proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i wszystkie przyprawy. Zmiksować do połączenia. Ciasto przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 8 godzin do 2 dni, by wszystkie smaki i aromaty dobrze się 'przegryzły'. Po tym czasie płaską blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki - na 1 kulkę wziąć 1 łyżkę (15 ml) ciasta i układać na blaszce w dużych odległościach od siebie. Podczas pieczenia niewykorzystane ciasto powinno się dalej chłodzić w lodówce. Piec w temperaturze 175ºC przez około 12 - 14 minut. Ciastko powinno rozpłynąć się na boki, urosnąć, lekko popękać i się zarumienić. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Składniki na lukier 

90 g białka 

445 g cukru pudru

 

5 - 7 kropli soku z cytryny 

Przygotowanie lukru

Białka oddzielić od żółtek z jednodniowym wyprzedzeniem. Przelać je do czystego, suchego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem przecedzić białko przez drobne sitko, np. od herbaty. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera przy użyciu końcówki mieszającej w kształcie litery 'K'. Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Gotowy lukier nie spływa ze szpatułki, ale delikatnie się na niej zagina.  Gotowe ciasteczka maczać w lukrze (trzymając za spód), czekając chwilę aż nadmiar lukru z nich spłynie (delikatnie stukamy/strzepujemy). Odkładać na kratkę do zastygnięcia.