CIASTKA CZEKOLADOWO - BANANOWE Z ORZECHAMI PEKAN
Składniki
110 g masła
90 g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
125 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
20 g kakao
pół łyżeczki cynamonu
duża szczypta soli
100 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady
50 g rozgniecionego banana (mniej więcej pół małego banana)
170 g drobno posiekanych orzechów pekan
100 g cukru pudru, do obtoczenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i drobny cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Masa może się na tym etapie zwarzyć, ale nie ma to wpływu na wypiek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Zmiksować do połączenia. Dodać rozgniecionego banana i chocolate chips, zmiksować tylko do połączenia się składników. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny, by ciasto stężało. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i formować nieduże kulki, około 20 g każda. Ciasto będzie się kleiło, ale nie zrażać się, kilka razy podczas formowania umyć dłonie. Posiekane pekany wsypać do miseczki. Obtaczać w nich kulki i układać na tacy. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę (ale rekomenduję dłużej, by ciastka nie rozpływały się podczas pieczenia). Kulki wyjąć z lodówki /podczas chłodzenia powtarzać kilka razy domownikom, że nie, to nie są trufle i NIE MOGĄ ich zjeść ;-) /. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki obtaczać w cukrze pudrze i odkładać na blachę w kilkucentymetrowych odstępach, spłaszczając je do grubości 1 cm. Piec w temperaturze 180ºC /piekłam z termoobiegiem/ przez około 10 minut. Wyjąć, wystudzić na blaszce (będą delikatne i miękkie), a następnie przenieść na paterę. Najlepsze do 3 dni po upieczeniu. Przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem lub w puszce.