Joomla

do niczego

Wyszukaj

PRALINKI Z MASŁA ORZECHOWEGO

Pralinki z masła orzechowego

Składniki 

300 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)

60 g masła

100 g białej czekolady

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

duża szczypta soli

1,5 szklanki cukru pudru (lub odrobina mniej)

Przygotowanie 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białą czekoladę drobno posiekać i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia i powstania gładkiej masy (ewentualnie z kawałkami orzeszków, w zależności od użytego masła orzechowego). Przełożyć do miseczki i umieścić w lodówce do steżenia, na około 12 godzin.  Po tym czasie z masy odrywać kawałki i formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić.