WANILIOWE SERCA
Składniki
200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
80 g cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
270 g mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie
Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, żółtko i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
Budyń waniliowy
2 szklanki (500 ml) mleka
2/3 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
160 g cukru
2 łyżeczki pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii lub 16 g cukru wanilinowego
1 szklankę mleka i cukier umieścić w garnuszku i zagotować. Pozostałą szklankę zmiksować (blenderem do dokładnego połączenia) z jajkami, mąką pszenną i wanilią. Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Pogotować przez 2 minuty, do wyraźnego bulgotania, zdjąć z palnika i przełożyć do naczynia. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni budyniu i odstawić do wystudzenia.
Uwaga: budyniu wyjdzie trochę za dużo, ale jeśli będziecie piec ciastka w foremkach na klasyczne kruche babeczki to wykorzystacie go więcej. Ponadto... nadmiar budyniu to nigdy nie jest problem ;-).