CIASTECZKA CYTRYNOWE
Składniki
150 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
świeżo otarta skórka z 2 cytryn
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
250 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek drobnego cukru do wypieków do obtoczenia ciastek
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać świeżo otartą skórka z 2 cytryn, ekstrakt cytrynowy i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksować, do połączenia. Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki (u mnie około 15 - 17 g każda); jeśli ciasto będzie zbyt miękkie - włożyć je na chwilę do lodówki. Obtaczać w cukrze a następnie układać na blaszce (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) w kilkucentymetrowych odstępach. Spłaszczyć lekko palcami lub łyżką. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (z termoobiegiem) i piec przez 8 - 9 minut lub do lekkiego zarumienienia się spodu i brzegów ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku. Można zastąpić 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.