ŁOSOŚ MIODOWO-LIMONKOWY
SKŁADNIKI
600 g filetu z łososia
3 łyżki miodu
3 łyżki soku z limonki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy
3 łyżeczki startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
PRZYGOTOWANIE
Łososia podzielić na porcje, z każdej odciąć skórę i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać i osuszyć. Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki łososia. Odłożyć do naczynia żaroodpornego do zamarynowania na ok. 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sałatkę ryżową do podania Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Włożyć zamarynowanego łososia i piec przez 18 minut. Na talerze wyłożyć po porcji sałatki ryżowej i filetu z łososia. Można skropić limonką i posypać świeżymi ziołami.