KURCZAK W KREMOWYM SOSIE KOPERKOWYM
SKŁADNIKI
600 g filetu z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, 1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka mąki
2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
1 marchewka
1/2 pora
150 ml bulionu drobiowego
150 ml śmietanki 30%
pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze filety (odkroić polędwiczkę - ruchomą część filetu), następnie rozbić tłuczkiem w najgrubszej części na ok. 1 cm filety. Doprawić solą, pieprzem i delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z oliwą, a gdy będzie gorąca włożyć kurczaka, podsmażać po ok. 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć obraną i startą na tarce marchewkę oraz dokładnie umytego i pokrojonego w kosteczkę lub paseczki pora. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty, dodać masło i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać bulion i zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kurkumę, wymieszać. Przykryć i gotować przez ok. 3 minuty. Włożyć podsmażone filety z kurczaka i gotować bez przykrycia przez ok. 2 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso. Wlać śmietankę i dodać koperek, wymieszać i zagotować. Pogotować chwilę jeśli sos nie jest jeszcze gęsty.