Joomla

do niczego

Wyszukaj

UDKA KURCZAKA HOISIN Z RYŻEM

 

Wpis na blogu

SKŁADNIKI

8 podudzi kurczaka

200 g ryżu jaśminowego

sól, pieprz, 2 łyżki oleju roślinnego

1 pęczek dymki szczypiorku

 

4 ząbki czosnku

200 ml białego wina

500 ml bulionu drobiowego

opcjonalnie: 4 łyżki czerwonych porzeczek lub 2 łyżki świeżej lub suszonej żurawiny lub kilka wiśni lub pół czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę

SKŁADNIKI SOSU HOISIN

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

1 łyżka masła orzechowego (z orzechów ziemnych)

1 łyżeczka płatków chili

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Na dużą patelnię wlać olej i podgrzać go. Włożyć udka (skórką do dołu), doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez ok. 5 minut na złoty kolor (aż skórka będzie cienka i chrupiąca). Przełożyć na drugą stronę, doprawić solą oraz pieprzem i powtórzyć smażenie. Zdjąć na talerz, tłuszcz zlać do miseczki. Na tę samą patelnię wlać łyżkę zlanego tłuszczu z patelni (reszta nie będzie potrzebna), dodać obrany i pokrojony na plasterki czosnek oraz pokrojone na 3 cm kawałki dymkę lub szczypior. Smażyć przez 1 minutę. Dodać surowy ryż i znów smażyć przez ok. 1 minutę. Wlać wino i gotować przez 2 minuty aż większość płynu odparuje. Dodać wszystkie składniki sosu hoisin oraz gorący bulion, dodać porzeczkę lub żurawinę, wymieszać i zagotować. Wyłożyć do żaroodpornej formy lub naczynia żaroodpornego, w środek powkładać podsmażone udka (skórką do góry) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut.