UDKA KURCZAKA HOISIN Z RYŻEM
SKŁADNIKI
8 podudzi kurczaka
200 g ryżu jaśminowego
sól, pieprz, 2 łyżki oleju roślinnego
1 pęczek dymki szczypiorku
4 ząbki czosnku
200 ml białego wina
500 ml bulionu drobiowego
opcjonalnie: 4 łyżki czerwonych porzeczek lub 2 łyżki świeżej lub suszonej żurawiny lub kilka wiśni lub pół czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę
SKŁADNIKI SOSU HOISIN
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka masła orzechowego (z orzechów ziemnych)
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Na dużą patelnię wlać olej i podgrzać go. Włożyć udka (skórką do dołu), doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez ok. 5 minut na złoty kolor (aż skórka będzie cienka i chrupiąca). Przełożyć na drugą stronę, doprawić solą oraz pieprzem i powtórzyć smażenie. Zdjąć na talerz, tłuszcz zlać do miseczki. Na tę samą patelnię wlać łyżkę zlanego tłuszczu z patelni (reszta nie będzie potrzebna), dodać obrany i pokrojony na plasterki czosnek oraz pokrojone na 3 cm kawałki dymkę lub szczypior. Smażyć przez 1 minutę. Dodać surowy ryż i znów smażyć przez ok. 1 minutę. Wlać wino i gotować przez 2 minuty aż większość płynu odparuje. Dodać wszystkie składniki sosu hoisin oraz gorący bulion, dodać porzeczkę lub żurawinę, wymieszać i zagotować. Wyłożyć do żaroodpornej formy lub naczynia żaroodpornego, w środek powkładać podsmażone udka (skórką do góry) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut.