SCHAB Z BOBEM
SKŁADNIKI
800 g schabu
1 łyżka oliwy
1 cebula
3 plastry wędzonego boczku (80 g)
500 ml bulionu
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
1/2 szklanki śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów
1 łyżka posiekanego koperku
po ok. 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
W szerokim garnku na oliwie podsmażyć pokrojone w kosteczkę cebulę oraz boczek. Wlać bulion, dodać tymianek, kurkumę, sos sojowy i zagotować. Schab pokroić na ok. 1 cm plasterki i włożyć w gotujący się bulion. Po zagotowaniu garnek przykryć, zmniejszyć nieco ogień i gotować przez ok. 1 i 1/2 godz. aż mięso będzie kruche. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem oraz 2 - 3 razy przełożyć mięso na drugą stronę. W oddzielnym garnku ugotować bób: wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości (ok. 15 - 30 minut w zależności od rodzaju bobu, najlepiej sprawdzić wyławiając jednego - ma być miękki). Odcedzić i obrać, odmierzyć potrzebną ilość. Można od razu ugotować więcej bobu i wykorzystać w inny sposób. Ugotowany i obrany bób dodać do garnka z mięsem, wlać śmietankę i dodać posiekany koperek. Delikatnie wymieszać, zagotować. Aby zagęścić sos należy dodać do garnka przez sitko obydwie mąki, zagotować.