Joomla

do niczego

Wyszukaj

Pyzy

Składniki 

1 kg ziemniaków

czubata szklanka mąki pszennej (20 dag)

2 jajka

czubata łyżeczka soli

 

Przygotowanie

Ziemniaki myję i bez obierania zalewam w garnku wrzątkiem. Gotuję do całkowitej miękkości - trwa to około 20 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzam, zalewam zimną wodą i odstawiam do wystygnięcia - ten zabieg spowoduje, że potem będzie je łatwo obrać. Następnie obieram je dokładnie i usuwam ewentualne pozostałości po zaczątkach kiełków. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub bardzo dokładnie ugniatam tłuczkiem - nie wolno ich rozdrabniać za pomocą malaksera lub miksera. Do masy dodaję mąkę, sól i jajka. Szybko zagniatam jednolite ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy formuję z ciasta wałki o średnicy około 4 cm, następnie kroję je na kawałkio długości 3 cm i formuję z nich okrągłe placuszki. Aby łatwo było w nie zawijać farsz, lekko posypuję je mąką. Na każdym placuszku kładę porcję farszu - mniej więcej łyżkę (lub śliwkę). Placuszek zawijam, formując zgrabna kulkę. Pyzy wkładam do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuję przez 3 minuty do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Nie wkładam jednorazowo więcej niż jedną warstwę. Po ugotowaniu wyjmuję łyżką cedzakową i podaję z tym, z czym w zależności od nadzienia smakują najlepiej.