Joomla

do niczego

Wyszukaj

Pierogi Leniwe

Pierogi leniwe

Składniki

500 gram sera bialego

90 gram maki ziemniaczanej ( 3 lyzki kopiate)

45 gram maki zwyklej (2 lyzki plaskie)

4 srednie ziemniaki (320 gram)

3 jajka

 

Przygotowanie 

Ziemniaki ugotowac w mundurkach, jak wystygna to obrac. Ser i ziemniaki przecisnac przez wyciskarke, dodac do tego make ziemniaczana i polowe zwyklej. Ugniesc. Zoltka dodac.Bialka upic na piane, a nastepnie dorzucic do ciasta. Ponownie zagniesc. Wysypac make na stolnice i rozwalkowac, w razie potrzeby dodac maki. Uksztaltowac walki i pokroic na ladne pierozki. Mozna zrobic wzorki. Wrzucic do wrzacej i osolonej wody i gotowac jeszcze 3-5 min po wyplynieciu na gore. Podawac polane maslem i bulka tarta. Proponuje podac z kefirem.