PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ
Ciasto
125 g miękkiej margaryny KASIA
2 1/2 - 3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
opakowanie drożdży instant
1/2 szklanki śmietany 18%
Farsz
70 dkg pieczarek
40 dkg kapusty kiszonej
1 jajko
1 mała bułka czerstwa
1 średnia cebula
vegeta, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
1. PIECZARKI Z CEBULKĄ PODSMAŻYĆ Z PRZYPRAWAMI.
2. WODĘ Z KAPUSTY ODLAĆ, POKROIĆ, UGOTOWAĆ W WODZIE I ODCEDZIĆ.
3. KAPUSTĘ DAĆ DO PIECZAREK I DUSIĆ AŻ WODA WYPARUJE, NASTĘPNIE ZEMLEĆ Z NAMOCZONĄ BUŁKĄ CZERSTWĄ.
4. DO FARSZU DODAĆ JAJKO, BUŁKĘ TARTĄ I WYMIESZAĆ.
5. NASTĘPNYM KROKIEM JEST WYKONANIE CIASTA.
A WIĘC: Z JEDNEGO JAJKA I POZOSTAŁYCH SKŁADNIKÓW WYRABIAMY CIASTO I ROZWAŁKOWUJEMY.
6. WYCINAMY PASKI O SZEROKOŚCI 10 CM, KŁADZIEMY Z BOKU PASKÓW FARSZ, ZLEPIAMY BRZEGI TWORZĄC DŁUGI RĘKAW.
7. WYKRAWAMY PASZTECIKI - WIELKOŚĆ WG UZNANIA, NA WYSMAROWANĄ TŁUSZCZEM BLACHĘ KŁADZIEMY PASZTECIKI
8. NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 STOPNI, NASTĘPNIE ROZTRZEPANYM DRUGIM JAJKIEM SMARUJEMY PRZYGOTOWANE PASZTECIKI. WKŁADAMY DO PIEKARNIKA I PIECZEMY 30 - 40 MINUT DO ZARUMIENIENIA.