Sajgonki
Składniki
16 kawałków papieru ryżowego
nadzienie:
25 dag mielonej wieprzowiny dobrej jakości
szklanka obranych krewetek z zalewy (niekoniecznie)
4 dymki drobno posiekane
szklanka kapusty pekińskiej drobno posiekanej
szklanka kiełków sojowych - mogą być z puszki
2 cm świeżego korzenia imbiru drobno posiekanego
2 łyżki sosu sojowego
świeżo zmielony pieprz
1 jajko
łyżka oleju sezamowego (niekoniecznie)
olej do smażenia
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięso i smażę na dużym ogniu, cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki. Po 3 minutach dodaję pozostałem składniki farszu, oprócz jajka, smażę dalsze 3 minuty cały czas mieszając. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Papier ryżowy rozkładam i zwilżam jego cała powierzchnię odrobina wody. Kiedy zmięknie, smaruję cienko roztrzepanym jajkiem. Na każdym kawałku papieru kładę porcję nadzienia powyżej środka każdego kawałka. Składam boki jak kopertę. Następnie składam od przodu do środka, całkowicie przykrywając farsz. Ciasto zwijam w rulon. Ściskam wszystkie brzegi, tak by uszczelnić dokładnie ruloniki. W głębokiej patelni rozgrzewam dużą ilość oleju - powinno go być tyle, by sięgał do połowy ruloników. Rulonik smażę w bardzo gorącym oleju z dwóch stron do zrumienienia. Po usmażeniu wykładam na papierowe ręczniki, by odciekł nadmiar tłuszczu.Podaję z sosem słodko kwaśnym lub jeszcze lepiej śliwkowym i porcją surówki z kiszonej kapusty zaprawionej octem ziołowym.