Lody
DOMOWE LODY ŚMIETANKOWE Z KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI
LODY ŚMIETANKOWE
woda – 50 ml
cukier – 100 g
jaja – 4 szt.
mleko skondensowane – 150 g
śmietanka 30% UHT – 600 ml
LODY Z MLECZKA KOKOSOWEGO
Składniki
mleczko kokosowe – 400 ml
śmietanka 30% UHT – 200 ml
miód lub syrop klonowy – 40-50 g
cytryna – 0,5 szt.
kolorowa posypka (opcjonalnie)
LODY TRUSKAWKOWE
Składniki
cukier – 150 g
woda – 150 ml
truskawki (świeże lub mrożone) – 500 g
cytryna – 1 szt.
LODY TRUSKAWKOWE
Składniki
cukier – 150 g
woda – 150 ml
truskawki (świeże lub mrożone) – 500 g
cytryna – 1 szt.
Przygotowanie
Cukier zagotowujemy wraz z wodą. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Gorący syrop wlewamy do truskawek (jeżeli używamy mrożonych owoców, wcześniej je rozmrażamy) i miksujemy. Na końcu dodajemy sok z całej cytryny. Gotową masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalnika – najlepiej na całą noc.
LODY Z OWOCÓW LEŚNYCH
Składniki
mleko bez laktozy – 200 ml
owoce leśne (świeże lub mrożone) – 500 g
miód – 150 g
cytryna – 1 szt.
Strona 2 z 2