Przekąski idealne do szampana
Składniki
100 dag plastrów łososia wędzonego na zimno
1 szt. awokado (nie powinno być twarde ale też nie super dojrzałe)
Cytryna
Gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Plastry wędzonego na zimno łososia (najlepszy byłby atlantycki) pokroiłem w mniejsze paski. Awokado przekroiłem na pół. Pozbawiłem pestki. Obrałem ze skórki. Następnie pokroiłem poprzecznie w plastry. Skropiłem sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Każdy plasterek awokado owinąłem paskiem wędzonego łososia. Ułożyłem na talerzu. Przybrałem łodygą rozmarynu i kilkoma plasterkami cytryny. Podałem do szampana. Można taki ”twór” nadziać na wykałaczkę, ale trzeba robić to ostrożnie, żeby nie zepsuć efektu. Najlepiej zrobić „łódeczkę”. I przez nią przekłuć się wykałaczką.