Domowy Ketchup
Składniki
pomidory malinowe – 1 kg
czosnek – 1 ząbek
cebula dymka – 2 szt.
seler naciowy – 1 mała łodyga
cukier brązowy – 3 łyżki
ocet jabłkowy – 3 łyżki
ziarna kolendry – ½ łyżeczki
goździki – 2 szt.
sól – do smaku
pieprz – do smaku
curry – 1 szczypta
skórka starta z ¼ cytryny
Przygotowanie
Sparzone i obrane pomidory, seler naciowy i dymkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Cukier karmelizujemy w delikatnie rozgrzanym garnku. Dodajemy cebulę, czosnek, seler i smażymy chwilę, aż warzywa puszczą wodę. Dodajemy goździki, roztarte w moździerzu ziarna kolendry oraz curry. Dolewamy i odparowujemy ocet. Dodajemy pomidory i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania wyjmujemy goździki, a sos przekładamy na patelnię. Smażymy do całkowitego odparowania wody. Zredukowany sos przelewamy do wyższego naczynia i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i ponownie zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Gorący ketchup przekładamy do słoiczków. Na wierzch ścieramy skórkę z cytryny i szczelnie zakręcamy. Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.